سه‌شنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۶

یادداشت دبیرکل نهاد در روزنامه ایران/

کتاب و کتابخوانی: مسئله این است!

بازدید دبیرکل نهاد از کتابخانه مرکزی یزد - کراپ‌شده

هرساله در این ایام موضوع کتاب و کتابخوانی را سرِ دست می‌گیریم، در جامعه مطرح می‌کنیم و به آن بها می‌دهیم. این اتفاقی مغتنم و مبارک است و قطعاً اثرگذار خواهد بود. البته مسئله کتاب و کتابخوانی، به این یک هفته ختم نخواهد شد؛ این هفته شروع داستان کتابخوانی است؛ ماجرایی که باید در طول سال به آن شاخ و برگ دهیم و در هفته کتاب میوه‌هایش را بچینیم و از برکات آن به نیکی یاد کنیم.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد در نخستین روز از سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با انتشار یادداشتی در صفحه نخست شماره ۸۳۲۸ روزنامه ایران به اهمیت کتاب و کتابخوانی و مسئله شدن آن در جامعه پرداخت. متن کامل یادداشت به این شرح است:

امروز سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران آغاز شد، اقدامی ارزشمند که از سال ۱۳۷۱ و در سالروز رحلت علامه طباطبایی با پیام رهبر معظم انقلاب، آغاز شد. هرساله در این ایام موضوع کتاب و کتابخوانی را سرِ دست می‌گیریم، در جامعه مطرح می‌کنیم و به آن بها می‌دهیم. این اتفاقی مغتنم و مبارک است و قطعاً اثرگذار خواهد بود. البته مسئله کتاب و کتابخوانی، به این یک هفته ختم نخواهد شد؛ این هفته شروع داستان کتابخوانی است؛ ماجرایی که باید در طول سال به آن شاخ و برگ دهیم و در هفته کتاب میوه‌هایش را بچینیم و از برکات آن به نیکی یاد کنیم.

اغراق نکرده‌ام اگر بگویم بسیاری از مسائل در جامعه و کشور ما با «خواندن» حل می‌شود؛ با مطالعه، نقاط تاریک، شفاف و روشن می‌شود. فضای مجازی، سینما، موسیقی، تئاتر و هنرها بسیار حائزاهمیت و ارزشمند است، باید بدانیم که کتاب حلال بسیاری از مسائل است، خیلی ها به موضوع کتابخوانی توجه می‌کنند. با این حال در جامعه ما کتابخوانی  هنوز به یک دغدغه تبدیل نشده است و باید آن را به مسئله کشور تبدیل کنیم. وقتی کتاب به مسئله تبدیل شود، در تمام ساحت‌ها اعم از فیلم، موسیقی، تئاتر و... مورد توجه قرار می‌گیرد. برای این کار، تلاش کرده‌ایم موضوع اصلی «کتاب و کتابخوانی» در نهاد را با رویکردی متفاوت و به صورت جدی پیگیری کنیم. برجسته کردن فعالیت‌های کودک و نوجوان و اهمیت بیش از پیش دادن به این حوزه با توجه به اصلاح مسئله کتابخوانی از دوران کودکی، در دستور کار دولت قرار گرفت و اصلاحاتی در این مسیر انجام شد. راه‌اندازی کتابخانه‌های ویژه کودک یکی از این اتفاقات است که استمرار خواهد داشت.

طرحی که در «هفته کتاب» سال گذشته، بعد از یک کار کارشناسی مفصل و مهیا شدن زیرساخت در نهاد انجام شد، پویش دعوت به کتابخوانی بود؛ طرح‌های متعدد و متنوعی در طول سال‌های اخیر در قالب مسابقه کتابخوانی داشتیم اما این که حرکتی منظم، ساختارمند، منسجم و هدفمند و با رویکردهای متنوع و متفاوت و به منظور رسیدن به نقطه مشخصی در حوزه کتاب و کتابخوانی باشد، شاید نبوده و یا کمتر بوده است. طرحی را پیگیری کردیم که به پویش «کتاب دستت چیه!؟» تبدیل شد. این طرح از هفته کتاب شروع شد و استمرار آن را در طول یک سال داشتیم.

وقتی می توانیم مسئله کتاب و کتابخوانی را در کشور به سرمنزل مقصود و شرایط مطلوب و آنچه که مدنظر رهبر فرهیخته انقلاب اسلامی است برسانیم که در همه برنامه‌ریزی‌ها و نیازهایی که در جامعه مطرح می‌شود، مسئله کتاب به عنوان مسئله اساسی مطرح باشد. اگر کتاب و کتابخوانی در کشور رونق بگیرد ما امکان گفت‌وگوی بهتر با هم را خواهیم داشت و اگر کتاب و کتابخوانی در کشور فراگیر شود سواد اطلاعاتی‌مان بالا می‌رود و هر داده‌ای را نمی‌پذیریم. ریشه بسیاری از مشکلات و مسائلی که در کشور با آن دست به گریبان هستیم، پایین بودن سواد و دانش در این سطوح به خصوص سواد مطالعاتی است. خیلی از مسائل و مشکلاتی که امروز تبدیل به بحران می‌شود با اهتمام به مطالعه و بالا بردن سواد رسانه‌ای، سواد سیاسی و سواد عمومی برطرف می‌شود. ما مسئله کتابخانه‌های عمومی و کتاب و کتابخوانی را بر مدار عدالت فرهنگی، که نه تنها شعار بلکه راهبرد جدی و عملی دولت مردمی است، پیش خواهیم برد. اهتمام ریاست محترم جمهوری و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به موضوع دسترسی آسان به کتاب بر اساس همین محور است و یک اقدام اساسی در این راه توسعه شبکه کتابخانه‌های سیار در کشور است که خدمت را به نزد مردم می‌برد و فضای کتابخانه‌ای را متحول می‌سازد و حتماً به حول و قوه الهی اتفاقات مبارکی در این مسیر خواهد افتاد.

معتقدیم با تغییر نگاه به نقش کتابخانه‌های عمومی در جامعه امروز، درک از جایگاه کتابدار نیز اصلاح می‌شود و این موضوع پیگیری افزایش منزلت و بهبود معیشت این عزیزان را تسهیل می‌کند. کمااینکه در دو سال گذشته با این تغییر سطح اهمیت، برخی مسائل مزمن و زیرساختی کتابخانه‌های عمومی حل شده یا در حال حل است.

تلاش شده است این سخن از رهبر انقلاب که «اسلام پرچمدار کتاب‌خوانی» است، محور طرح‌ها و فعالیت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور باشد؛ چون نیاز داریم موضوع کتابخوانی به مسئله جامعه در همه سطوح عمومی تبدیل شود؛ یعنی در مدارس، خانواده‌ها، هنرمندان، ورزشکاران، مسئولان، نخبگان و لایه‌های مختلف اجتماع و مردم این فضای کتابخوانی شکل بگیرد تا از کتاب‌هایی که خوانده‌اند، صحبت ‌کنند.

هفته کتاب و بزرگداشت روز «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» نقطه عطفی برای توجه عمیق، پیش‌برنده و امیدآفرین حول محور کتاب در جامعه است.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
5 + 12 =